Om de circuits te testen die tijdens de volgende persconferentie zullen worden behandeld, werden in Doornik mobiele luchtkwaliteitsmetingen uitgevoerd.

Over het algemeen waren de concentraties zeer laag tijdens de 5 passages van onze twee medewerkers op de fiets. Er werden momentane concentraties (1 s) onder 2 µgm-3 vastgesteld in 90% van de op 3 september 2019 uitgevoerde rondritten.

Zwarte koolstofconcentratie gemeten in Doornik op 3 september 2019.

De punten met de hoogste zwarte koolstofvervuiling tijdens dit experiment zijn gesitueerd
– langs de Boulevard Bara (met name in de buurt van de kruising met de N7 waar het verkeer vertraagt) met waarden tot 8,8 µgm-3,
– in de Rue Royale, Rue de Marvis en Rue Saint-Brice, die meer ingesloten zijn, met waarden tot respectievelijk 2.7, 8.0 en 12.3 µgm-3.
Langs de Schelde, daarentegen, en in de straten bij het gemeentehuis waren de concentraties op de dag van de meting voortdurend zeer laag (< 1 µgm-3). Om deze waarden in perspectief te plaatsen, het jaargemiddelde gemeten in 2018 in de stations van Vielsalm, Herstal en Marchienne-au-Pont is respectievelijk 0,3 μgm-3, 1,2 μgm-3 en 1,3 μgm-3.

Bij een mobiel meetstation voor de luchtkwaliteit is het weliswaar niet eenvoudig om de continue metingen van het semi-mobiele station (trailer) van het ISSeP voor zo’n korte meetperiode te interpreteren, maar toch kunnen we constateren dat de meetwaarden van dezelfde orde van grootte zijn als die in de vaste stations van het meetnet voor de luchtkwaliteit voor vergelijkbare omgevingen (stedelijke achtergrond).

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie