Signal Air

Signal Air is een instrument voor het melden van atypische atmosferische verschijnselen om andere burgers te informeren.

Er kunnen vier fenomenen gemeld worden:
– Geurhinder
– Pollen
– Visuele hinder
– Geluidshinder

Hoe werkt het?

Dankzij een geolocatiesysteem kunnen inwoners van een gemeente via een formulier aangifte doen van de locatie van overlast.
De gemeenten (of regio, industriegebied, enz.) kiezen de fenomenen die zij in het instrument willen opnemen en kunnen deze combineren (bv. geur en pollen).
Met dit instrument kunnen gemeenten een overzicht van de meldingen consulteren en actief nuttige informatie delen met het publiek. Het is ook mogelijk om een specifieke, meer gespecialiseerde, doelgroep te kiezen.

Dit project werd gesteund door de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en werd eerst op dit grondgebied ontwikkeld. Het werd getest door Atmo Hauts-de-France, waardoor dit instrument in heel Frankrijk en België kan worden toegepast.
De toepassing, die sinds 2021 in enkele  vrijwilligersgemeenten wordt gebruikt, zou in 2023 ook in nieuwe Belgische gebieden en in Hauts-de-France ingevoerd moet worden

Website: signalair.eu
Applicatie beschikbaar op de Google Play Store en de Apple Store