Op donderdag 15 september hebben de operatoren van het TransfAIR-project in de Serre Numérique in Valenciennes de resultaten van hun samenwerking van de afgelopen drie jaar gedeeld.

Het was een dag van intense en rijke uitwisselingen, die alle partners de gelegenheid bood om de balans op te maken van het project, maar ook om na te denken over het verdere verloop ervan.

Een terugblik op de sterke punten van het project

Tijdens de voormiddag brachten de deskundigen van het project de volgende punten naar voren:

  • Kaarten met geharmoniseerde luchtkwaliteitsvoorspellingen voor de drie gebieden. Deze kaarten werden opgesteld met behulp van twee complementaire Franse en Belgische voorspellingsmodellen: een cartografie op fijne schaal om
    de luchtkwaliteit voor de dag zelf en de volgende dag te voorspellen, en een voorspelling op langere termijn met een minder fijne ruimtelijke resolutie.

Kaarten

  • De ontwikkeling van een grensoverschrijdend gegevensuitwisselingsplatform voor ruimtelijke visualisatie van emissies in de atmosfeer, concentraties of modelresultaten, alsook de productie van informatiedragers voor grensoverschrijdende bevolkingsgroepen (online video’s).
  • De invoering van tools om burgers aan te moedigen actie te ondernemen en hun gedrag te veranderen ten gunste van een betere luchtkwaliteit (serious game TransfAIR©, app Signal’Air, Aerohelden).

U kunt hier terecht voor de presentaties van de voormiddag.

Demoruimte en participatieve workshops

Tijdens de lunchpauze konden de deelnemers meer te weten komen over de verwezenlijkingen en de tools die tijdens het project werden ontwikkeld.

  • de apparatuur en uitrusting voor het meten van de luchtkwaliteit (gedeeltelijk ontwikkeld in het kader van het project): microsensoren, ministations, passieve buizen, kolen voor “biomonitoring”,
  • de kaarten met geharmoniseerde luchtkwaliteitsvoorspellingen,
  • het platform voor de visualisatie van luchtverontreinigende stoffen,
  • thematische video’s,
  • tools om de burgers te betrekken.

Tot slot was de namiddag gewijd aan drie participatieve workshops om de uitwisseling van informatie en ervaringen te bevorderen, na te denken over de meest geschikte tools voor de aangehaalde problemen (gebruik van luchtkwaliteitsgegevens, voorlichting van het brede publiek, bewustmaking van de burger) en nieuwe behoeften vast te stellen.

Tijdens de workshops, waar ruimte was voor het uitwisselen van ideeën en reflectie, kwamen vele pistes voor acties aan het licht voor het vervolg van het TransfAIR-project!

Conclusies en perspectieven

Van links naar rechts: Frans Fierens (VMM), Rose Detaille (ISSeP), Jacques Patris (Atmo Hauts-de-France) en Stéphane Cools (AwAC)..Aan het einde van de dag wees de heer Matthieu Dewas, adjunct-directeur van de DREAL Hauts-de-France, op “de kwaliteit van de grensoverschrijdende uitwisselingen, met name bij gecoördineerd crisisbeheer tijdens verontreinigingsepisodes”. Dat het belangrijk is om deze grensoverschrijdende samenwerking in de toekomst te handhaven, blijft de belangrijkste boodschap van deze dag.

Binnenkort: de video-opname van de voormiddag en de samenvattingen van de workshops.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie