Passieve meetbuisjes zijn betrouwbaar en eenvoudig te installeren en te gebruiken. Omdat ze goedkoop zijn, kunnen ze over grote gebieden ingezet worden. De staalname heet ‘passief’ omdat de toestellen gebruik maken van natuurlijke luchtbewegingen, er wordt geen lucht actief aangezogen. De toestellen moeten niet aan een energiebron gekoppeld worden wat het aantal mogelijke meetlocaties sterk verhoogt.

Over het volledige gebied van het TransfAIR-project, de regio’s Hauts-de-France, Wallonië en Vlaanderen, werden meetbuisjes opgehangen om stikstofdioxide (NO2) en ammoniak (NH3) te meten. De resultaten zullen toelaten om de voorspellingsmodellen van de luchtkwaliteit te valideren.

De ploegen van Atmo HdF en ISSeP hebben het hele gebied verschillende keren doorkruist om de buisjes te installeren en opnieuw te verzamelen.

Zo werden 200 buisjes voor NO2-metingen en 100 buisjes voor NH3-metingen geïnstalleerd gedurende twee periodes van vier weken, van 21 januari tot 18 februari en van 13 april tot 12 mei.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie