Slotconferentie van het project

Hoe kunnen we de communicatie over de luchtkwaliteit over de landsgrenzen heen harmoniseren? Welke informatie verspreiden we en hoe kunnen we die toegankelijk en begrijpelijk maken? Hoe kunnen we mensen aanmoedigen om actie te ondernemen rond luchtkwaliteit?

Deze vragen staan centraal in het TransfAIR-project, dat in de regio Vlaanderen/Hauts-de-France/Wallonië is ontwikkeld. We nodigen u uit om deze vragen met ons te bespreken tijdens de slotconferentie op
donderdag 15 september 2022, van 9:30 tot 16:30 uur, in La Serre Numérique in Valenciennes.

Op deze slotconferentie lichten de Frans-Belgische partners, organisaties die toezicht houden op de luchtkwaliteit, de instrumenten en de werkzaamheden toe die het resultaat zijn van hun driejarige samenwerking.

Verder op het programma:

  • Een demonstratieruimte waar u enkele hulpmiddelen kan ontdekken, aanraken en uitproberen en met de projectteams kan discussiëren,
  • Participatieve workshops om uw kennis te verbeteren en u in staat te stellen concretere acties te ontwerpen om de luchtkwaliteit op uw grondgebied te verbeteren.

Kom zeker langs op deze inspirerende dag!

Raadpleeg het programma
Inschrijven kan tot en met maandag 12 september
Inschrijving

Serious Game TransfAIR

Om de bevolking in Hauts-de-France en België te informeren en te sensibiliseren voor een betere luchtkwaliteit lanceren we een TransfAIR-game!
Doel van het spel? Verbeter de slechte luchtkwaliteit in de steden door vervuilende bronnen te leren kennen en hun impact te beperken door individuele en collectieve acties van de spelers.
Hoe? Als speler ben je lid van de start-up TransfAIR die luchtpakketten aflevert. Je missies zorgen voor inkomsten en leren je de verschillende bronnen van luchtvervuiling kennen.

“Serious Game TransfAIR” verder lezen

Campagne met meetbuisjes

Passieve meetbuisjes zijn betrouwbaar en eenvoudig te installeren en te gebruiken. Omdat ze goedkoop zijn, kunnen ze over grote gebieden ingezet worden. De staalname heet ‘passief’ omdat de toestellen gebruik maken van natuurlijke luchtbewegingen, er wordt geen lucht actief aangezogen. De toestellen moeten niet aan een energiebron gekoppeld worden wat het aantal mogelijke meetlocaties sterk verhoogt.

Over het volledige gebied van het TransfAIR-project, de regio’s Hauts-de-France, Wallonië en Vlaanderen, werden meetbuisjes opgehangen om stikstofdioxide (NO2) en ammoniak (NH3) te meten. De resultaten zullen toelaten om de voorspellingsmodellen van de luchtkwaliteit te valideren.

“Campagne met meetbuisjes” verder lezen

Grensoverschrijdend luchtkwaliteitsoverleg van 18 september 2019

Atmo HdF en ISSeP hebben samen het project TransfAir gepresenteerd tijdens het grensoverschrijdend overleg in de regionale prefectuur van de Hauts de France in Lille. De grensoverschrijdende luchtkwaliteitsoverleg is een seminar van een halve dag dat sinds 2017 elk jaar wordt gehouden. Het brengt instellingen uit grensregio’s bij elkaar en maakt het mogelijk om nieuwe manieren van optreden en uitwisseling van informatie over luchtvervuiling te overwegen en te ondersteunen.
Het TransfAir-project is geïdentificeerd als een voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking.

Presentatie TransfAIR

Luchtkwaliteitsmeting in Doornik

Om de circuits te testen die tijdens de volgende persconferentie zullen worden behandeld, werden in Doornik mobiele luchtkwaliteitsmetingen uitgevoerd.

Over het algemeen waren de concentraties zeer laag tijdens de 5 passages van onze twee medewerkers op de fiets. Er werden momentane concentraties (1 s) onder 2 µgm-3 vastgesteld in 90% van de op 3 september 2019 uitgevoerde rondritten. “Luchtkwaliteitsmeting in Doornik” verder lezen